Зовнішнє утеплення стін, технологія, матеріали

Безперервно зростаючі ціни на енергоносії стали не по кишені переважній більшості жителів пострадянського простору, або спустошують їхні гаманці в досить помітною мірою. Тому, утеплення як житлових будинків, так і виробничих приміщень є нагальною потребою сьогодення. Все частіше власники приватних будинків і квартир в багатоповерхівках радянського періоду зважуються на кардинальні заходи щодо запобігання витоків тепла, що відбуваються з різних причин. Перелічимо основні:

• Погана робота опалювальної системи;

• Порушення роботи вентиляційної системи, коли рух повітря відбувається не назовні, а закидається з вулиці всередину приміщення;

• Недостатня або неправильна ізоляція вікон;

• Протяг, що йде від вхідних дверей;

• Холодна підлога, що характерно для квартир першого поверху;

• Холодна стеля квартир останніх поверхів;

• Стіни, складені з матеріалів з низькими теплоізоляційними властивостями (цегла, панельні блоки).

Перераховані причини можуть вести до витоку різної кількості тепла, що залежить від маси деталей в кожному окремому випадку. Однак для його збереження необхідно усунути їх все, часткове вирішення проблеми не призведе до помітного ефекту.

Роботи з утеплення приміщення вимагають відповідної кваліфікації монтажників, які добре знають всі нюанси технології, так як її порушення не тільки зведе нанівець всі зусилля, але і спричинить за собою руйнування будівлі, якщо мова йде про утеплення стель, підлог або стін. Тому довіряти їх слід тільки перевіреним фахівцям.

Так як утеплення стін є найбільш витратною і складною технологією в порівнянні з утепленням інших зон витоку тепла, то перш, ніж приступати до нього, потрібно розібратися з усіма іншими зонами. У цій статті поговоримо про найпопулярніший і бюджетному способі збереження тепла - утепленні фасадів пінопластом, який отримав широке застосування в країнах СНД і Європи.

Матеріали для зовнішнього утеплення

Поряд з пінопластом для утеплення стін будинків і квартир зовні так само з успіхом застосовуються і інші матеріали, такі як базальтовий утеплювач (мінеральна вата) і теплоізоляційна штукатурка. Однак пінопласт все ж міцно утримує пальму першості вже не одне десятиліття. Це пояснюється наявністю цілого ряду властивостей, що роблять його прекрасним матеріалом для даного виду робіт.

Пінополістирол довговічний (до 60 років при точному дотриманні технології), витримує широкий діапазон температур (від-40 до +40 градусів за Цельсієм), має високі тепло- і звукоізоляційні властивості, зручний в обробці, легкий, дешевий і стійкий до розвитку грибка і цвілі . З недоліків можна назвати досить високу пожежонебезпечність і малу стійкість до механічних впливів.

Пінопласт отримують вспіненням різних матеріалів, що мають різну щільність, яка пропорційно відбивається на щільності пінопласту. Слід мати на увазі, що, чим щільніше і міцніше пінопласт, тим менша кількість повітря або інертного газу знаходиться в його структурі, а значить, знижуються його теплоізоляційні характеристики.

Листи (плити) пінопласту можуть мати різну товщину, яка визначається географічним поясом розташування будівлі. Наприклад, при утепленні стін в Києві його товщина повинна становити 10 см.

Технологія утеплення стін з застосуванням пінополістиролу

Перерахуємо етапи робіт:

• Підготовка поверхні стін (очищення від старої штукатурки і всього, що здатне обсипатися);

• Нанесення спеціальної грунтовки;

• Кріплення на поверхню стін пінопластових листів за допомогою клею і дюбелів - парасольок;

• Наклеювання на пінопласт спеціальної стіклосітки для якісного зчеплення утеплювача і штукатурки і покриття її шаром грунтовки;

• Оштукатурювання пінопласту;

• Фарбування утеплення у відповідності з кольором фасаду будівлі.

Таке утеплення гарантує якісне збереження тепла в будинках і квартирах і забезпечує комфортний мікроклімат для мешканців, а так само істотну економію коштів на оплату опалення.